Τα τελευταία χρόνια, οι Διαταραχές στην Πρόσληψη Τροφής συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον ενώ η αναζήτηση θεραπείας αυξάνει συνεχώς. Αποτελούν χρόνιες υποτροπιάζουσες διαταραχές, που απαντώνται συχνότερα στις γυναίκες με συνήθη έναρξη στην εφηβεία, ενώ έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών βλαβών στη σωματική υγεία και την εκδήλωση σημαντικής δυσλειτουργικότητας στην καθημερινότητα. Η συχνότητα των διαταραχών στην Πρόσληψη Τροφής έχει αυξηθεί και φτάνει στο 5% του γενικού πληθυσμού.
Η Ψυχογενής Ανορεξία πρόκειται για ένα σύνδρομο στο οποίο ο ασθενής διατηρεί ιδιαίτερα χαμηλό σωματικό βάρος ως αποτέλεσμα της υπερβολικής ενασχόλησης του και της αλλοιωμένης αντίληψης σε θέματα που σχετίζονται με το βάρος και το σχήμα του σώματος, καθώς και του φόβου αύξησης του βάρους. Ο όρος «Ανορεξία» χρησιμοποιείται καταχρηστικά καθώς οι περισσότερες ασθενείς διατηρούν την όρεξη τους για φαγητό, στην οποία ανθίστανται καταναγκαστικά.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της Ψυχογενούς Βουλιμίας είναι τα επανειλημμένα επεισόδια υπερφαγίας στην διάρκεια των οποίων το άτομο νιώθει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του ώστε να σταματήσει να τρώει. Έτσι καταφεύγει σε αντισταθμιστικές μεθόδους όπως πρόκληση εμετού, χρήση καθαρτικών, διουρητικών ή υπερβολική άσκηση, για να μη πάρει βάρος.
Η Επεισοδιακή Υπερφαγία, χαρακτηρίζεται από επεισόδια ανεξέλεγκτης και παρορμητικής υπερφαγίας πέρα του σημείου να αισθάνεται κάποιος “χορτάτος”. Συχνά αυτά τα επεισόδια συνοδεύονται από ενοχές , ωστόσο σε αντίθεση με την ψυχογενή βουλιμία, τα υπερφαγικά επεισόδια δε συνοδεύονται από αντισταθμιστικές συμπεριφορές. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με αυτή τη διαταραχή συχνά, είναι, υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Οι Διαταραχές στην Πρόσληψη Τροφής αντιμετωπίζονται κυρίως ψυχοθεραπευτικά με στόχο να αποκατασταθεί η κατάσταση θρέψης του ατόμου πρωταρχικά και στην συνέχεια να τροποποιηθεί η παθολογική συμπεριφορά πρόσληψης.
Η Ομαδική ψυχοθεραπεία από πολλές απόψεις αποτελεί την καλύτερη λύση για τις Διαταραχές Πρόσληψης της Τροφής. Εκεί ο θεραπευόμενος θα βρει ανακούφιση όταν ανακαλύψει ότι δεν είναι μόνος και ότι και άλλοι μοιράζονται τα ίδια διλήμματα και τις ίδιες εμπειρίες ζωής
Στο Ινστιτούτο Ψυχοθεραπείας & Προσωπικής Ανάπτυξης εστιαζόμαστε πρωτίστως στην Ψυχοθεραπεία των ατόμων με διαταραχές στην πρόσληψη τροφής και την ένταξή τους σε κατάλληλες Ομάδες Ψυχοθεραπείας. Εστιαζόμαστε επίσης στην αντιμετώπιση των ενδοοικογενειακών εντάσεων που υπάρχουν και δημιουργούνται, μέσω της οικογενειακής θεραπείας.